25 Years Lirex.com - IT Innovations

Информация за Лирекс.ком

Отвори история

1991

Основаване на Агенция Натурела ООД – специализирана в продажбата на компютърна техника. Част е от групата „Натурела”, чиято основна дейност е в областта на финансите.

Откриване на офис Варна – към края на първата година от съществуването си, Агенция Натурела открива и втори офис в страната.

подробно
1992

Начало на партньорството с Hewlett-Packard – сключен е първият договор между Агенция Натурела и Hewlett-Packard Vienna.

1996

Начало на партньорството със Cisco Systems – сключен е първият договор между Агенция Натурела и Cisco Systems Франция.

Закупуване на Лантех и офис в Габрово – разширяване на дейността в страната чрез закупуване на габровската фирма Лантех, която се занимава с продажбата на компютърна техника.

'96-'97

Начало на партньорство с Dell и основаване на Индекс-България – Агенция Натурела сключва договор с Dell и основава Индекс-България, за да поеме изцяло партньорските задължения.

'97-'98

Раздяла с групата Натурела – Агенция Натурела се отделя от групата Натурела и сменя името си на Лирекс БГ. Запазва всички тогавашни партньори и клиенти и продължава развитието си в ИТ сектора.

2000

Основаване на дружеството Лирекс Нет – Лирекс БГ създава дружеството Лирекс Нет, което поема дейностите в областта на телекомуникационните услуги, насочени към бизнес клиенти.

2001

ISO сертификат – Системата за управление на качеството на Лирекс БГ за пръв път получава ISO сертификат. Системата е одобрена от Lloyd's Register Quality Assurance в съответствие със стандартите ISO 9001:2000, EN ISO 9001:2000 и BS EN ISO 9001:2000.

2002

Награда от Cisco Systems – На годишната среща на партньорите на Cisco Systems - Partner Summit 2002 в Орландо, Лирекс БГ получава награда за Best Year-over-Year Performance. Тя се присъжда за най-добро цялостно представяне сред партньорите на мрежовия гигант.

Cisco Gold Partner – Лирекс БГ е първото дружество в България, което печели статут на златен партньор на Cisco Systems. Това е най-сериозната сертификационна програма в световната мрежова индустрия. С получаването на престижния статут Лирекс БГ доказва пред партньорите и клиентите си, че е постигнало най-високите стандарти на Cisco Systems, както в областта на проектирането и внедряването на мрежови решения, така и на възможностите за тяхната поддръжка.

Microsoft Gold Partner - Дружеството получава статута на Златен партньор на Microsoft за корпоративни системи. Сертификатът е доказателство за придобитите от екипа на дружеството познания и опит в проектирането на големи корпоративни информационни системи, използвайки най-новите софтуерни продукти и решения на Microsoft.

2003

Национална Регистратура за Класифицирана Информация.

Персоналът надхвърля 100 човека – Дружествата от групата Лирекс.ком продължават да се разрастват и да откриват нови офиси в страната.

2004

Лирекс БГ разделя основните си дейности между своите новосъздадени дружества: Лирекс БС - поема досегашната дейност, свързана с предлагането на цялостни бизнес решения, управленско консултиране и аутсорсинг; Лирекс Хай Тех – поема работата по продажба, дистрибуция и поддръжка на цялата продуктова гама, насочена към крайни клиенти.

2005

AQAP сертификат – Лирекс БГ за пръв път получава сертификат, който удостоверява, че Системата за управление на качеството на компанията съответства със съюзната публикация на НАТО - AQAP 2110 (Allied Quality Assurance Publication).

2006

НАТО Регистратура за Класифицирана Информация.

2007

Персоналът надхвърля 300 човека – Лирекс БГ продължава да се разраства и да увеличава своя персонал, като за 4 години нараства с 300%.

2008

Откриване на Лирекс Скопие – компанията се разраства като открива дружеството Лирекс Скопие, което да предлага всички услуги на дружествата от групата Лирекс.ком на територията на Република Македония.

VMware VIP Enterprise Partner – Лирекс Хай–Тех става официален партньор на компанията VMware. Това е признание на българската компания за наличието на специалисти и експертиза за продуктите на VMware и правото да ги продава, конфигурира и инсталира.

IronPort Silver Channel Partner - Лирекс БГ е първата в България компания покрила всички изисквания на IronPort и първа получава статут на IronPort Silver Channel Partner.

Fujitsu-Siemens Computers Corporate Partner (сега вече Fujitsu Technology Solutions) - Лирекс Хай Тех става партньор на Fujitsu-Siemens Computers. За Лирекс Хай Тех това е логична стъпка, след която компанията може да отговори още по-пълно на потребителските търсения с разширено портфолио.

2009

ISO 27001 - Лирекс БГ, Лирекс БС и Лирекс Хай Тех са едни от малкото компании в България , които придобиват сертификат ISO 27001:2005. Това е единственият международен стандарт, който определя изискванията към системата за управление на информационната сигурност и по който се извършват одити. Стандартът ISO 27001:2005 осигурява конфиденциалността, интегритета и достъпността на информационните активи и свежда до минимум риска, свързан с информационната сигурност.

2010

ISO 20000-1:2005 Сертификатът обхваща управлението на качеството на ИТ услугите. Със сертификацията по стандарта ISO 20000-1:2005 ще се реализира оптималният вариант за най-ефективно управление на ИТ услугите чрез внедряването на интегрирана система за управление на качеството и информационната сигурност в съответствие със стандартите ISO 9001:2000 и ISO 27001:2005

2011

ISO 14001:2005 Дружествата от групата Лирекс.ком си поставят като главна цел непрекъснатото подобряване на работата по отношение опазване на околната среда, поддържане и развитие на внедрената Система за управление на околната среда (СУОС) в съответствие с изискванията на ISO 14001:2005.В основата на стандарта лежи загрижеността на човечеството за осъществяване на устойчиво развитие на планетата.

OHSAS 18001:2007 Дружествата Лирекс.ком си поставят като главна цел поддържането и осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд (СУЗБУТ) в съответствие с изискванията на OHSAS 18001:2007. Сертификацията е доказателство за ангажираността на компанията за безопасна работна среда и защита на служителите и други заинтересовани страни от злополуки и инциденти.

Компаниите Лирекс.ком отбелязват своята 20 годишнина.

2012

Компаниите Лирекс.ком спечелиха престижната награда на Fujitsu – Best Solution Innovator of the Year 2011.

2013

Лирекс.ком бе отличен с престижната награда „System Integrator“ за 2012 от XEROX България.

2014

По време на международна конференция, проведена във Великобритания, Лирекс.ком бе удостоен с награда „Seminar Series for Europe“ за 2014 от Southwest Microwave.

2015

Лирекс отваря нов офис в Плевен.

 • Обща информация

  Дружествата от групата Лирекс.ком (Лирекс БГ, Лирекс БС, Лирекс Хай Тех, Лирекс Скопие) са водещи в областта на информационните и комуникационни технологии. Предлагат консултантски и аутсорсинг услуги, цялостно проектиране, изграждане и поддържане на ИКТ решения и системи. Също така предлагат и поддържат софтуер, компютърно, мрежово и офис оборудване.

  Факти

  • 25 години опит в сферата на ИТ
  • Над 20 световно известни партньори, сред които HP, Cisco, Microsoft, Fujitsu, DELL, Oracle, Xerox, Verint, Polycom, VMware, Blue Coat, LogLogic, др.
  • Над 10 офиса в България и Македония
  • ISO 9001, ISO/IEC 20000-1, ISO/IEC 27001, ISO 14001, OHSAS 18001 сертификати
  • Екип от експерти с над 500 сертификата по програми на наши партньори, световни платформи и стандарти, като Unix, ITIL, др.
  • Реализирани някои от най-големите и иновативни проекти за България

  Международни отличия и награди

  • „Най-добър видео проект” за 2007г. и 2008г. на Verint Inc в Европа
  • „Най-добър партньор за държавния сектор” за 2007г. и „Най-иновационно решение” за 2006г. сред партньорите на Cisco в EMEA
  • „Най-голям маркетинг принос” за 2007г. сред партньорите на Polycom в Европа
  • Наградата на Cisco Systems в категория „Развитие на комплексни технологични решения" за 2010г.
  • Най-добра иновация за 2011г. от Fujitsu
  • Системен интегратор на 2012г. от XEROX
  • "Seminar Series" за Европа, 2014г. от Southwest Microwave

  Лирекс БГ е член на:

  • Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ)
  • Американската търговска камара (AmCham)
  • Българската търговско-промишлена палата (БТТП)
  • Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ)
  • Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)
  • Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК)
  • АФСЕА (Armed Forces Communications and Electronics Association)
 • Mисия, визия и цели

  Мисия

  Ние сме посветени да помагаме на клиентите да постигат своите бизнес цели
  чрез овладяването и успешното прилагане на иновативни информационни и комуникационни технологии.

  Визия

  Да бъдем лидер на балканския ИТ пазар, предлагайки иновативни решения
  с персонални подход и обслужване
  чрез ефикасна, динамична организация
  и компетентен екип, работещ в приятелска атмосфера.

  Цели

  • Постигане на по-висока удовлетвореност на клиентите
  • Непрекъсната иновация
  • Развиване на екипа
 • Политики

  Политика по опазването на околната среда

  Дружествата от групата Лирекс.ком си поставят като главна цел непрекъснатото подобряване на работата по отношение опазване на околната среда, поддържане и развитие на внедрената Система за управление на околната среда (СУОС) в съответствие с изискванията на БДС ЕN ISO 14001.

  Политиката на Ръководството по отношение на опазването на околната среда в дружествата от групата Лирекс.ком включва:

  • Ефективно управление на всички аспектите от дейностите, които се осъществяват в дружествата Лирекс.ком, касаещи околна среда, с цел предотвратяване и намаляване на вредното им въздействие
  • Стриктно спазване на приложимите законови и други изисквания, свързани с идентифицираните аспекти на околната среда
  • Осигуряване на достатъчно информация, инструктажи и обучение на служителите и засилване на персоналната отговорност към опазване на околната среда
  • Ефективно управление на излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) и предаването му за рециклиране
  • Разделно събиране на битовите и производствени отпадъци и предаването им за рециклиране
  • Периодично отчитане на изпълнението на общите и конкретни цели по СУОС и актуализирането им при необходимост
  • Поддържане на процес на непрекъснати подобрения в работата по управление на околната среда при ангажиране на целия персонал
  • Стремеж към икономично потребление на природните ресурси, на електрическа и на топлинна енергия

  Ръководството призовава служителите си да прилагат принципите и изискванията, произтичащи от настоящата политика по околна среда. Прилагането на тези принципи и личната отговорност на всеки за опазване на околната среда, както и спазване на произтичащите от внедрената СУОС са задължение на всички служители.

  Политика по отношение на здравословните и безопасни условия на труд

  Дружествата Лирекс.ком си поставят като главна цел непрекъснатото подобряване и развитие на внедрената Система за управление на здравословните и безопасни условия на труд (СУЗБУТ) в съответствие с изискванията на OHSAS 18001:2007 при прилагане на съответните законови изисквания.

  Настоящата политика по отношение на здравословните и безопасни условия на труд е част от общата политика на интегрираната Система за управление на качеството и информационната сигурност в дружествата Лирекс.ком. Политиката на Ръководството по отношение на здравословните и безопасни условия на труд (ЗБУТ) в дружествата Лирекс.ком включва:

  • Непрекъснато подобряване на работната среда в изпълнение на действащите изисквания на българското законодателство с цел постигане на високо качество на извършваните дейности; защита на здравето и работоспособността както на своите служители, така и на всички посетители, намиращи се на територията на дружествата и на очакванията на обществото.
  • Ефективно управление на рисковете за здравето и сигурността, намаляване до минимум рисковете за персонала и другите заинтересовани страни, свързани с дейността на дружествата;
  • Постоянно идентифициране на опасностите и оценяване на риска за здравето и безопасността при работа, определяне на мерки и осигуряване на ресурси за неговото овладяване;
  • Стриктно спазване на приложимите законови и други изисквания, свързани с идентифицираните опасности и оценените рискове за здравословните и безопасни условия на труд;
  • Осигуряване на достатъчно информация, инструктажи и обучение на служителите и засилване на персоналната отговорност към спазването на безопасните и здравословни условия на труд;
  • Активно сътрудничество с упълномощените организации за контрол на здравословните и безопасни условия на труд и всички заинтересовани страни при решаване на проблемите, свързани с осигуряването на ЗБУТ.

  Ръководството на компаниите Лирекс.ком призовава служителите си да следват изискванията, произтичащи от настоящата политика по ЗБУТ. Прилагането на тези принципи и личната отговорност на всеки за опазване на работната среда, както и спазване на произтичащите от внедрената СУЗБУТ са задължение на всички служители.

 • Структура

  Всяко дружество от групата Лирекс.ком е специализирано в определено направление.

  Лирекс БГ – насочено към сектора на отбраната и вътрешната сигурност, реализира основно поръчки, изискващи специални мерки за сигурност. Екипът от опитни специалисти разполага със сертификати за достъп по закона за защита на класифицираната информация и по стандартите на НАТО (NATO Secret). Лирекс БГ е партньор на Microsoft, HP и Cisco.

  Лирекс БС – насочено към удовлетворяване на високите изисквания и конкретните потребности на корпоративните клиенти. Компанията предлага консултантски услуги и интегрирани информационни и комуникационни решения, съобразени със специфичните цели и нужди на клиента. Лирекс БС има опит и в осъществяването на аутсорсинг – един от най-успешните бизнес методи за оптимизация на дейността на държавната администрация и корпоративните клиенти.

  Лирекс Хай Тех – осъществява продажба и доставка на компютърно, комуникационно и мрежово оборудване, офис техника и консумативи, аудио-визуална техника и стандартен софтуер. Продукти от световноизвестни марки с високо качество и гарантиран произход, могат да бъдат поръчани освен в офисите на компанията и чрез електронния магазин lirexshop.bg. Лирекс Хай Тех също така предлага компетентно сервизно обслужване и осигурява поддръжка и ремонт в сервизните си центрове в страната.

  Лирекс Скопие – предлага всички услуги от портфолиото на дружествата от групата Лирекс.ком на територията на Република Македония.

 • Защо дружествата от групата Лирекс.ком

  • Имаме дългогодишен опит
  • Всички наши проекти са успешни
  • Постоянно инвестираме в обучението и развитието на нашите специалисти и в изучаването на иновативни технологии
  • Предлагаме пълен портфейл услуги – от одит, през проектиране и реализация, до обучение и следгаранционна поддръжка

  По какво се различаваме?

  • Нашите клиенти са наши партньори
  • Ние не просто внедряваме иновативни технологии, ние добавяме стойност към бизнеса ви
  • Винаги спазваме обещанията си